HTML

Szocioblog a túloldalról

A blogban megjelent írásokat © (copyright) szerzői jogok védik, azokat a szerző tudta és engedélye nélkül máshol megjelentetni harmadik félnek szigorúan tilos.

Friss topikok

  • Ligeti Léna: Nekik még nem kellett volna leszállniuk. (2018.02.13. 10:44) Mementó
  • Layli: Szinte, azza valóban láttam, éreztem az álmod. A kislányt a hosszú, vagy nem is olyan hosszú, csa... (2018.01.28. 18:38) Ma éjjel álmomban,
  • Layli: Ez annyira...... de annyira....! (2016.08.11. 11:49) Innen a semmin
  • Layli: Ez annyira szép, hogy szinte nekem is fáj! (2016.02.16. 22:15) Távolódóban
  • Layli: Nincs mit, ez így volt jó! Mindennek oka és okozata van. Ez volta legjobb, vagy talán az egyetlen ... (2014.06.24. 18:21) Május első vasárnapja

Címkék

2013.05.11. 09:54 Ligeti Léna

Az utazás kezdetén

Igazolatlan iskolai hiányzásai miatt, haladéktalanul, törvényi szigorral… ez már a hatodik jelzés a héten. Újra indulok, újra érkezem, a ház magas, néha tizenkettő, néha tizenhárom emeletet számolok, de ha összeszorítom a szemem, a ház teteje mindenképpen képes megbökni egy-két koszos, szürke felhőt. Szóval, újra érkezem. Marianna arcát nem is látom, akták potyognak ki a hónom alól, megvan, a legalsó az övé, szinte üres, kezdjük. Észreveszem a hátizsákot, hatalmas, útrakész.
Marianna hazudik, én jegyzetelek. Minden rendben. A munkát befejeztük. Tollam magától kettétörik.
Felnézek, és ott van ő. És Marianna mesél, mesél, szavai ismerősek, mégsem értem teljesen, valami naiv, veszélyes utazás kezdetén állunk, azon gondolkodom, hogyan vehetném rá, hogy még ne, most ne, de érzem, nincs erőm, nincs hatalmam, meg sem próbálom. Tudom, ez az utam sem vezet vissza. Néha ránézek a hatalmas zöld hátizsákra, amely már annyiszor utazott vele … és arra gondolok, hogy a zsák zöldjén feltűnhetett volna néhány fehér ló, vagy Barbie baba, mint addig a Mariannák minden egyes utazásakor, de ez most nem történik meg. Marianna telefonál, ideges, különleges nyelven beszél, szavai kopognak, mégis dallamosak, mintha egy kínzó szerelemtől szabadult, de még törődő asszony mondaná el lányának a titkot. Marianna elmegy, ez bizonyos. Elengedem. Továbbmegyek.
Nem érezek semmiféle sajnálatot, sem megbánást, még annyit sem, mint addig az összes tehetetlenségbe fulladt délutánokon. Pontosan tudom, Marianna szülőanyjának túl későre időzített beszéde, még sosem csengett még össze olyan szépségesen az enyémmel, mint abban a pillanatban, amikor kettétört a tollam. Ez a kétnyelvű, egybecsengő dallam fenyeget, aztán ígér, de már semmi olyant nem mondhat neki, ami számíthatna, ha a dallama elhalkul, csak tompa, csúnya és értelem nélküli szavak maradnak.
Nem számít most sem, olyan erőssé válik a ricsaj körülöttem, metróról metróra szállok át, fel meg le, sodródok, ugyanúgy mint a többiek, akikről semmit nem tudok, és és akik – bár sejtem, de még nem bírom elhinni – nem  ugyanakkor érkeznek. Érzem, ahogyan egymás után lassan meghalnak bennem a régi mesék hercegnői és hercegei, úgy mint ahogyan az álom születik, kevésbé fáradt estéken. Egy nagy kövön ülök, sokan, nagyon sokan rohantak el mellettem, és én csak ülök ott, látom, ahogyan Marianna valahol egészen közel húzza magához a zöld hátizsákot.
Milyen játék ez, micsoda játék ez? Van benne bíró? Nem lehet, hiszen nem kaptam semmiféle büntetést, ki sem állítottak, így azt sem tudom vétettem-e. Hirtelen minden elveszíti maradék kis jelentőségét is, még a számok is, a házszámok, amelyek annyi életet takarnak, és ha már a számok is meghalnak, mit tehetnék mást, minthogy bele-beletámolygok a messziről jöttek ismeretlen útjaiba…

rozsaszin.jpg 

 

1 komment

Címkék: munka közben


A bejegyzés trackback címe:

https://lenamasikelete.blog.hu/api/trackback/id/tr275294762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Layli 2013.05.11. 23:15:26

Látod, a gonoszok és értetlenek is azért fekszenek utadba, hogy mások felé tereljenek, tapasztalásokat és meséket szüljenek...... Ide. A kettétört toll csonkjával.
süti beállítások módosítása